Bylinky na rybu: Pro dokonalou chuť moře
Klasické bylinky pro ryby
Česká kuchyně se bez ryb neobejde a bylinky dodají pokrmům z ryb svěžest a aroma. Mezi klasiku patří kopr, který se hodí k lososu, pstruhovi i kaprovi. Petrželka má jemnější chuť a skvěle doplní tresku, candáta nebo štiku. Pažitka dodá rybám lehce cibulovou chuť a hodí se do pomazánek nebo jako ozdoba. Oblíbený je i estragon, který se výborně doplňuje s máslem a citrónem. Nebojte se experimentovat a kombinovat různé bylinky podle chuti.
Méně známé, ale skvělé
Když se řekne Karlštejn, každému se vybaví ty nejhezčí české pohádky. Ale co takhle Kutná Hora s kostnicí, kde jsou ty kosti naskládaný jak v nějakým hororu? Nebo ten záhadnej hrad Houska, co se o něm povídá, že tam je díra rovnou do pekla? Naše země je jak z těch nejhezčích českých pohádek, plná míst, který nejsou tak profláklý, ale stojej za to. Když už jsme u těch nejhezčích českých pohádek a české kultury, tak se běžte mrknout do Telče s tím nádherným náměstím a zámkem, nebo se nechte unýst krásou Lednicko-valtického areálu, kterýmu se fakt právem říká zahrada Evropy. A to ještě nemluvím o těch roztomilých vesničkách v Českým Švýcarsku, kde jsou ty pískovcový skály. Stačí koukat kolem sebe a ty poklady naší země vám samy vlezou do cesty.
Bylinky dle druhu ryby
Při výběru bylinek k rybám platí jednoduché pravidlo – čím je ryba tučnější, tím výraznější bylinky snese.
K jemnému masu pstruha, candáta nebo tresky se hodí spíše delikátnější bylinky jako kopr, petrželka, estragon nebo pažitka.
Naopak tučnější losos, makrela nebo tuňák snesou i výraznější aroma tymiánu, rozmarýnu, saturejky nebo fenyklu.
Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy bylinek. Vytvoříte tak originální a lahodné pokrmy.
Čerstvé versus sušené bylinky
Čerstvé bylinky dodají pokrmům svěží chuť a vůni. Jsou plné vitamínů a minerálů. Seženete je v obchodech i na trzích, pěstovat je můžete i doma. Sušené bylinky mají oproti tomu delší trvanlivost a snadno se skladují. Zachovají si intenzivní aroma i po delší dobu. Při vaření se sušených bylinek používá menší množství, protože jejich chuť je koncentrovanější. Ať už zvolíte čerstvé nebo sušené bylinky, vždy dbejte na jejich kvalitu a původ.
Tipy pro použití bylinek
Bylinky dodají pokrmům svěžest a aroma. Pro dosažení nejlepších výsledků je ale potřeba vědět, jak s nimi zacházet. Čerstvé bylinky přidávejte až na konci vaření, aby neztratily chuť a vůni. Sušené bylinky naopak potřebují čas na uvolnění chuti, proto je vhodné je přidat do jídla dříve. Experimentujte s různými kombinacemi bylinek a objevte tak nové chutě. Bazalka se skvěle hodí k rajčatům, oregano k masu a tymián k bramborám. Nebojte se experimentovat a najděte si své oblíbené kombinace.
Recepty s bylinkami na ryby
Bylinky a ryby, to je prostě skvělá dvojka! Nejenže dodají vašemu pokrmu fantastickou vůni a chuť, ale taky ho krásně oživí. Ať už máte rádi lososa, pstruha nebo třeba kapra, s bylinkami bude váš recept stát za to.
Na lososa se skvěle hodí kopr, petrželka nebo estragon. Pstruha zase báječně doplní tymián, rozmarýn nebo citronová tráva. A kapra? Ten si bude přímo notovat s majoránkou, česnekem a trochou kmínu.
Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy bylinek podle vaší chuti. Fantazii se meze nekladou!
Publikováno: 14. 06. 2024
Kategorie: jídlo a pití