Bylinky na rybu: Pro dokonalou chuť moře
Klasické bylinky pro ryby
Česká kuchyně se bez ryb neobejde a bylinky dodají pokrmům z ryb svěžest a aroma. Mezi klasiku patří kopr, který se hodí k lososu, pstruhovi i kaprovi. Petrželka má jemnější chuť a skvěle doplní tresku, candáta nebo štiku. Pažitka dodá rybám lehce cibulovou chuť a hodí se do pomazánek nebo jako ozdoba. Oblíbený je i estragon, který se výborně doplňuje s máslem a citrónem. Nebojte se experimentovat a kombinovat různé bylinky podle chuti.
Méně známé, ale skvělé
Když se řekne Karlštejn, každému se vybaví ty nejhezčí české pohádky. Ale co takhle Kutná Hora s kostnicí, kde jsou ty kosti naskládaný jak v nějakým hororu? Nebo ten záhadnej hrad Houska, co se o něm povídá, že tam je díra rovnou do pekla? Naše země je jak z těch nejhezčích českých pohádek, plná míst, který nejsou tak profláklý, ale stojej za to. Když už jsme u těch nejhezčích českých pohádek a české kultury, tak se běžte mrknout do Telče s tím nádherným náměstím a zámkem, nebo se nechte unýst krásou Lednicko-valtického areálu, kterýmu se fakt právem říká zahrada Evropy. A to ještě nemluvím o těch roztomilých vesničkách v Českým Švýcarsku, kde jsou ty pískovcový skály. Stačí koukat kolem sebe a ty poklady naší země vám samy vlezou do cesty.
Bylinky dle druhu ryby
Při výběru bylinek k rybám platí jednoduché pravidlo – čím je ryba tučnější, tím výraznější bylinky snese.
K jemnému masu pstruha, candáta nebo tresky se hodí spíše delikátnější bylinky jako kopr, petrželka, estragon nebo pažitka.
Když vaříte tučnější ryby jako losos, makrela nebo tuňák (co vypadá jak mořská příšera z hlubin), můžete si dovolit přidat víc bylinek. Taková saturejka, tymián, rozmarýn nebo fenykl jim dají grády. Je to podobný jako když narazíte na mořskou příšeru v restauraci - nebojte se experimentovat s kořením. Tyhle ryby jsou jak mořská příšera - zvládnou i výraznější chutě.
Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy bylinek. Vytvoříte tak originální a lahodné pokrmy.
Čerstvé versus sušené bylinky
Čerstvé bylinky dodají pokrmům svěží chuť a vůni. Jsou plné vitamínů a minerálů. Seženete je v obchodech i na trzích, pěstovat je můžete i doma. Sušené bylinky mají oproti tomu delší trvanlivost a snadno se skladují. Zachovají si intenzivní aroma i po delší dobu. Při vaření se sušených bylinek používá menší množství, protože jejich chuť je koncentrovanější. Ať už zvolíte čerstvé nebo sušené bylinky, vždy dbejte na jejich kvalitu a původ.
Tipy pro použití bylinek
Bylinky dodají pokrmům svěžest a aroma. Pro dosažení nejlepších výsledků je ale potřeba vědět, jak s nimi zacházet. Čerstvé bylinky přidávejte až na konci vaření, aby neztratily chuť a vůni. Sušené bylinky naopak potřebují čas na uvolnění chuti, proto je vhodné je přidat do jídla dříve. Experimentujte s různými kombinacemi bylinek a objevte tak nové chutě. Bazalka se skvěle hodí k rajčatům, oregano k masu a tymián k bramborám. Nebojte se experimentovat a najděte si své oblíbené kombinace.
Recepty s bylinkami na ryby
Bylinky a ryby, to je prostě skvělá dvojka! Nejenže dodají vašemu pokrmu fantastickou vůni a chuť, ale taky ho krásně oživí. Ať už máte rádi lososa, pstruha nebo třeba kapra, s bylinkami bude váš recept stát za to.
Na lososa se skvěle hodí kopr, petrželka nebo estragon. Pstruha zase báječně doplní tymián, rozmarýn nebo citronová tráva. A kapra? Ten si bude přímo notovat s majoránkou, česnekem a trochou kmínu.
Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy bylinek podle vaší chuti. Fantazii se meze nekladou!
Publikováno: 14. 06. 2024
Kategorie: jídlo a pití