Vepřový řízek – Naučte se jeho snadnou přípravu

Pokud máte rádi jednoduchou a chutnou kuchyni, jen stěží se pustíte do kachny se zelím. Na takové recepty si ještě chvíli počkejte. Mnohem triviálnější pro Vás bude vepřový řízek. Pokrm, který se hodí k obědu, ale také k večeři. A jen málokdo odmítne vepřové maso připravené níže prezentovaným způsobem.

Ingrediencí tak akorát

Je pravdou, že na řízek toho tolik potřebovat nebudete. Základem všeho je pochopitelně dobré maso. V tomto případě volte rozhodně vepřovou kýtu. Když chcete prorostlejší a šťavnatější kousek, vsaďte na krkovici. Všechno ostatní vyčtete z tabulky prezentované níže.

SurovinaMnožství
Vepřové maso500 g
Strouhanka100 g
Tuk130 g
Hladká mouka50 g
Vejce3 ks
Mléko100 ml
Co všechno potřebujete na vepřový řízek?

Aby řízek dostal tu správnou chuť, neměli byste ho zapomenout také řádně osolit. Na druhou stranu to se solí moc nepřehánějte, protože nevíte, kdo má, co rád. Vepřový řízek lze dosolit přímo na talíři.

Jak připravit vepřový řízek?

Postup přípravy je rozhodně jednoduší nežli nějaká bramboračka, o tom nemějte pochyb. V první řadě musíte připravit maso, které důkladně odblaníte a omyjete. Nakrájejte ho na přiměřené plátky, aby byl řízek dostatečně tlustý a zároveň se maso důkladně propeklo. Maso po krajích trochu nakrájejte a naklepejte. Pak ho osolte a pusťte se do obalování.

Jestliže chcete udělat klasický vepřový řízek, přichystejte si osvědčený trojobal. Nejprve maso obalíte v mouce. Pak ho přendáte do vyšlehaných vajec, v nichž by mimochodem neměla chybět špetka soli a trocha mléka. Poslední fází obalování je samozřejmě strouhanka. Pro zdokonalení obalu můžete poslední dvě fáze ještě zopakovat.

Finální krok při přípravě vepřového řízku je celkem zřejmý. Takto obalené maso začněte smažit v tuku na mírném ohni tak, aby se maso propeklo a obal byl zabarven do zlatova. Hotový vepřový řízek můžete následně podávat s bramborami nebo s chlebem, záleží na Vašich chutích. Brambory můžete opatřit petrželkou a na řízek lze položit trochu citronu na dochucení.

Publikováno: 27. 07. 2021

Kategorie: Kuchyně