Tajemství Šestnáctky: Vše, co jste chtěli vědět o pivu Šestnácterák
Co je to šestnáctka
Šestnáctka, někdy familiárně nazývaná „šestnáct“, je tradiční české pivo s obsahem extraktu původní mladiny (EPM) 16 %. Tento údaj v podstatě určuje „sílu“ piva – čím vyšší EPM, tím více sladu bylo při výrobě použito a tím je pivo plnější a extraktivnější. Šestnáctka tedy nepatří mezi lehká piva, ale spíše mezi ta silnější a chuťově výraznější.
Ačkoliv se může zdát, že číslo 16 odkazuje na obsah alkoholu, není tomu tak. Obsah alkoholu u šestnáctky se obvykle pohybuje mezi 6,5–7,5 %, což z ní dělá silnější ležák. Pro srovnání, běžné výčepní pivo má EPM okolo 10–12 %.
Šestnáctka je skvělou volbou pro milovníky plných a sladových piv s výraznou hořkostí. Hodí se k sytějším jídlům, jako jsou pečená masa, guláše nebo sýry.
Historie a původ
Šestnáctka, jak se tomuto pivu také někdy přezdívá, má své kořeny hluboko v historii českého pivovarnictví. Ačkoliv přesný původ a důvod vzniku šestnáctky není jasně zdokumentován, existuje několik teorií a domněnek. Jedna z nich hovoří o tom, že šestnáctka vznikla jako pivo pro široké vrstvy obyvatelstva, které si nemohlo dovolit silnější a dražší ležáky. Šestnáctka se vařila s nižší stupňovitostí a obsahem alkoholu, což ji činilo dostupnější. Další teorie poukazuje na to, že šestnáctka mohla sloužit jako „osvěžující“ alternativa k těžším pivům, obzvláště v letních měsících. Její nižší obsah alkoholu a lehčí chuť z ní dělaly ideální nápoj pro horké dny. Ať už byl důvod vzniku šestnáctky jakýkoliv, toto pivo se stalo nedílnou součástí české pivní kultury a dodnes si drží své věrné příznivce, kteří oceňují jeho specifickou chuť a osvěžující charakter. Dnes se šestnáctka těší obnovené popularitě a stává se oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají lehčí a méně alkoholickou alternativu k tradičním ležákům.
Vlastnost | Šestnáctka | Výčepní pivo (10°) | Ležák (12°) |
---|---|---|---|
Stupňovitost | 16° | 10° | 12° |
Obsah alkoholu (%) | cca 6,5-7,5% | cca 4% | cca 5% |
Barva | Tmavě zlatá až jantarová | Světle zlatá | Zlatá |
Chuť | Plná, sladová, s vyšší hořkostí | Svěží, lehká, s mírnou hořkostí | Vyvážená, sladová s hořkostí |
Stupňovitost a chuť
Šestnáctka, jak už název napovídá, se vyznačuje vyšší stupňovitostí, obvykle se pohybuje okolo 16 stupňů Plato. To z ní dělá silnější a plnější pivo s výraznější sladovou chutí. Na patře se projevuje příjemnou sladkostí, která je vyvážena jemnou hořkostí chmele. Díky vyššímu obsahu alkoholu má šestnáctka hřejivý charakter a delší dochuť. Její chuťový profil se může lišit v závislosti na použitém chmelu a druhu sladu, ale obecně se jedná o pivo s bohatou chutí a plným tělem, které uspokojí i náročnější pivaře.
Výroba a suroviny
Šestnáctka, jak se tomuto pivu také přezdívá, se vaří tradičními postupy. Základem je kombinace ječných sladů, které dodávají pivu jeho charakteristickou chuť a zlatavou barvu. Sladový nápoj se obvykle vyrábí ze světlých ječných sladů, ale někteří sládci přidávají i malé množství tmavších sladů pro dosažení plnější chuti a barvy. Při výrobě se používá český chmel, který pivu dodává příjemnou hořkost a aroma. Důležitou roli v celém procesu hraje i voda, která musí být kvalitní a čistá. Šestnáctka se obvykle vaří spodně kvašená, což znamená, že kvasinky kvasí při nižších teplotách. Tento proces trvá déle než u svrchně kvašených piv, ale výsledkem je pivo s jemnější a vyváženější chutí.
Oblíbenost a dostupnost
Šestnáctka, jak se tomuto pivu často přezdívá, si v posledních letech získává stále větší oblibu napříč generacemi. Dříve spojovaná spíše se staršími konzumenty, dnes si ji s chutí dopřejí i mladší pivaři. Za rostoucí popularitou stojí hned několik faktorů. Především je to výrazná, sladová chuť s nižší hořkostí, která je pro mnohé příjemnější a pitelnější než u klasických ležáků. Dalším lákadlem je nižší obsah alkoholu, obvykle se pohybující mezi 3,8 % až 4,2 %, díky čemuž je šestnáctka ideální volbou pro posezení s přáteli bez obav z těžké hlavy. A v neposlední řadě hraje roli i dostupnost. Šestnáctku dnes nabízí většina českých pivovarů, a to jak ve formě lahvové, tak i čepované.
Srovnání s jinými pivy
Šestnáctka, jak se tomuto pivu lidově přezdívá, se vyznačuje plnější chutí a vyšší plností oproti klasickým ležákům. Zatímco běžné výčepní pivo se pohybuje okolo 10°, šestnáctka se pyšní stupňovitostí 16°, což značí vyšší obsah extraktu původní pivovarské mladiny a tím pádem i plnější tělo a bohatší chuťový profil. Na rozdíl od silnějších piv, jako jsou například speciály nebo ležáky typu Bock, si šestnáctka zachovává svěží pitelnost a hodí se tak k běžné konzumaci. Její chuťový profil je charakteristický sladovou sladkostí s jemnou hořkostí, která však není tak výrazná jako u některých typů IPA.
Tipy na ochutnávku
Šestnáctka, jak se tomuto pivu lidově říká, si nejlépe vychutnáte ve správné sklenici. Zapomeňte na půllitry a sáhněte po elegantním poháru ve tvaru tulipánu. Ten pomůže rozvinout aroma a vy si tak naplno vychutnáte všechny jeho tóny. Před samotným pitím nechte pivo chvilku dýchat. Stejně jako u vína, i zde se uvolní skryté vůně a chutě. Šestnáctka se nejlépe pije vychlazená na 7-9 °C. Příliš studené pivo ztratí na chuti, naopak teplejší pivo bude působit těžce. Při pití se zaměřte na hořkost, která by měla být příjemná a vyvážená. Vnímejte také sladovou chuť a aroma, které pivu dodávají plnost. Nebojte se experimentovat a zkuste šestnáctku zkombinovat s různými druhy jídel. Hodí se k tučnějším masům, sýrům, ale i k dezertům s karamelovou nebo čokoládovou chutí.
Zajímavosti a fakta
Pivo šestnáctka, často familiárně nazývané šestnácterák, je fenoménem českých hospod. Jeho název je odvozen od stupňovitosti, která se pohybuje okolo 16°. Šestnáctka není oficiálně uznaným pivním stylem, spíše se jedná o lidové označení pro silnější výčepní piva. Chuť šestnáctky se liší pivovar od pivovaru, obecně se ale dá říct, že se vyznačuje plnější chutí, vyšší hořkostí a výraznější sladovou vůní. Obsah alkoholu se obvykle pohybuje mezi 6,5–7,5 %, což z něj dělá ideální volbu pro milovníky silnějších piv. Šestnáctka se nejčastěji točí do půllitrových sklenic a podává se vychlazená na teplotu 7–9 °C. Vychutnat si ji můžete v mnoha restauracích a hospodách po celé České republice.
Publikováno: 11. 11. 2024
Kategorie: jídlo a pití