Svíčková na smetaně – Recept pro každého
Když se tak zamyslíte nad tím, jaká česká klasika by polahodila Vaše chuťové pohárky, určitě Vás napadne svíčková na smetaně. Pokrm, který má velkou spoustu příznivců a na druhou stranu také odpůrců. Jestliže patříte do první jmenované skupiny, určitě budete chtít vědět, jak takovou svíčkovou připravit.
Nachystejte si vše potřebné
Svíčková na smetaně ve své podstatě není tak složitým pokrmem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Důležité je připravit si všechny ingredience. S tím Vám pomůže níže uvedená tabulka, ve které nechybí opravdu nic.
Surovina | Množství |
Hovězí svíčková | 900 g |
Hladká mouka | 3 lžíce |
Slanina | 50 g |
Nové koření | 4 ks |
Smetana | 3 dl |
Vývar | 3 dl |
Černý pepř | 4 ks |
Kořenová zelenina | 300 g |
Bobkový list | 1 ks |
Aby se Vám svíčková na smetaně podařila do nejmenšího detailu, neopomínejte ani na cibuli, sůl, trochu cukru, džemu nebo brusinkového kompotu a citronové šťávy.
Svíčková na smetaně od A až do Z
Nejprve se pusťte do přípravy masa, které prošpikujete slaninou a opečete. Když se maso zabarví vyndejte ho a zaměřte se na chystání omáčky. Použijte zmíněnou slaninu a jemně ji opečte. Přidejte k ní i nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Tu v ideálním případě nakrájejte na kolečka nebo malé kostičky. K této směsi následně přidejte vyndané maso. Nezapomeňte vše trochu podlít a dát dusit do trouby. Směs pravidelně kontrolujte a podlévejte vývarem.
Když je maso měkké, vyjměte ho z pekáčku. Do zbývající směsi přidejte trochu smetany a mouky. Následuje proces dochucování. Použít můžete připravenou citronovou šťávu, ale také cukr nebo ocet. Když docílíte optimální chuti, začněte omáčku prolisovávat. K tomu Vám poslouží cedník. Omáčkou pak zalijte maso a nechte ještě chvíli ohřát.
Maso pak vyndejte, nakrájejte na plátky, vložte na talíř nejlépe houskové knedlíky a vše zalijte nachystanou omáčkou. Jako třešničku na dortu můžete použít trošku brusinek navrch, které přidají na celkové lahodnosti a dotvoří ve Vašich ústech vynikající chuť. Nezbývá než Vám popřát dobrou chuť.
Publikováno: 28. 07. 2021
Kategorie: Kuchyně