Rajská omáčka si získá srdce labužníka
Klasických českých omáček existuje více než dost. Dokazuje to například svíčková na smetaně. Pokud máte raději červené omáčky, potom zapomeňte na svíčkovou a zaměřte se na jiný pokrm. Je to rajská omáčka, kterou Vám dnes představíme od A až do Z. A to hlavní, naučíme Vás ji správně připravovat.
Ingredience důležité pro vaření
Stejně, jako na počátku každého pokrmu, nejprve si musíte přichystat vhodné suroviny. My se soustředíme primárně na samotnou omáčku. Její nedílnou součástí však může být i maso nebo oblíbené masové kuličky. Seznam všech ingrediencí naleznete v tabulce níže.
Surovina | Množství |
Loupaná rajčata | 400 g |
Hladká mouka | 50 g |
Máslo | 60 g |
Vývar | 800 ml |
Rajčatový protlak | 140 g |
Mletá skořice | 1/2 lžičky |
Tymián | 1/2 lžičky |
Celý pepř | 5 kuliček |
Nové koření | 5 kuliček |
Další praktickou ingrediencí je také jeden bobkový list, který se mimochodem přidává i do hovězího guláše. Rajská omáčka si žádá patřičné dochucení. V tomto případě je ideální použít cukr a ocet.
Rajská omáčka – Postup přípravy
Začněte tím, že na zpěněném másle dozlatova osmažíte jemně nakrájenou cibulku. Pak přidejte mouku, rajčata a po chvíli vše zalijte vývarem. Do této směsi byste měli začít přidávat ostatní přichystané ingredience, mezi které patří tymián, skořice, pepř, bobková list a sůl. Následně je zapotřebí uvést omáčku do varu. Hrnec přikryjte poličkou a nechce vařit asi 45 minut. Plamen ale snižte.
Po uplynutí této doby, kdy dojde k dokonalému promísení všech příchutí je třeba směs důkladně přecedit. Přidejte ještě rajský protlak a pusťte se do ochucování. Cukr a ocet se stanou Vašimi velkými pomocníky. Mnohdy stačí tři lžičky cukru a jedna lžíce octa, ale tato fáze je hodně individuální. Výsledkem bude vynikající rajská omáčka, jíž můžete začít servírovat.
V ideálním případě mějte nachystané masové kuličky nebo maso. Na talíř vyskládejte houskový knedlík nebo můžete zvolit vařené těstoviny. Tohle všechno pak zalijte teplou rajskou omáčkou a oddávejte se lahodným chuťovým zážitkům.
Publikováno: 05. 08. 2021
Kategorie: Kuchyně