Nejhorší restaurace v Plzni

Plzeň, město plné krásy, historie a samozřejmě piva. Ale i v tomto ráji se skrývá temná stránka, gastronomické podsvětí, kde se servíruje jídlo, které by se spíše hodilo do odpadkového koše než na talíř. Dnes se vydáme na odvážnou cestu do nejhorších restaurací Plzně, na cestu plnou zklamání, nechutných chutí a otřesných zážitků.

Naše cesta začíná v zapadlé hospůdce "U ztraceného poutníka". Atmosféra je tu ponurá, těžký pach smaženého oleje a piva se snoubí s cigaretovým kouřem. Obsluha je pomalá a neochotná, jídlo studené a bez chuti. Smažený sýr se proměnil v gumovou podrážku, hranolky v mastnou kaši a guláš v hnědou břečku neidentifikovatelného původu. Jediné, co tu chutná, je pivo, ale ani to nedokáže zahnat tíseň z tohoto gastronomického pekla.

Pokračujeme do "Restaurace U zlatého draka", která se tváří jako luxusní podnik, ale ve skutečnosti je to jen past na turisty. Ceny jsou astronomické, porce miniaturní a jídlo průměrné. Steak je tuhý jako podrážka, ryba rozvařená a "domácí" těstoviny z pytlíku. Obsluha se sice snaží vypadat elegantně, ale arogance a neprofesionalita jim z očí číší.

Další zastávkou je "Pizzerie La Strada", kde se servíruje něco, co se jen vzdáleně podobá pizze. Těsto je gumové, sýr nekvalitní a ingredience pochybného původu. Pizza se rozpadá v ruce a chutná spíše jako lepenková krabice. Jediné, co tu drží úroveň, je Coca-Cola z lahve.

Na závěr zavítáme do "Café U Medvídka", které láká na sladké dobroty a útulnou atmosféru. Realita je ale drsná. Dorty jsou těžké a přeslazené, zákusky plesnivé a káva připomíná spíše horkou vodu. Obsluha je pomalá a nepozorná, a celkový dojem z kavárny je spíše depresivní.

Cesta po nejhorších restauracích Plzně byla náročná, ale poučná. Ukázala nám, že i v krásném městě se skrývají gastronomické pasti, které je nutné se naučit rozeznat. Pokud se chcete vyhnout zklamání a nechutnému jídlu, držte se osvědčených restaurací s dobrými recenzemi a neváhejte se zeptat místních na jejich tipy. A nezapomeňte, že i obyčejná hospoda s milou obsluhou a poctivou českou kuchyní může být gastronomickým rájem.

Ale počkat! Náš výlet do plzeňského gastronomického podsvětí by nebyl kompletní, kdybychom nezmínili pár legendárních propadáků, které sice možná už neexistují, ale jejich hrůzy se stále vyprávějí šeptem mezi plzeňskými labužníky.

Pamatujete na "Orientální bistro U Šeherezády"? Místo exotického dobrodružství na talíři jste dostali spálené nudle s gumovým masem a omáčkou připomínající barvu a konzistenci motorového oleje. A ten zápach... raději nebudeme nic líčit.

Pak tu máme legendární "Steakhouse U Býka". Název sliboval šťavnaté steaky, ale realita byla spíš krvavé podrážky s příchutí minulosti. Personál nebyl o mnoho lepší, arogantní a neochotný, a návštěva tohoto podniku většinou skončila hádkou a zničenou náladou.

Nesmíme zapomenout ani na "Pizzerii U Veselého skřítka". Tohle místo bylo rájem pro dětské oslavy, ale rodiče by asi vyprávěli jiný příběh. Pizza připomínala spíš barevné lepenky, sýr nejasného původu a dochucovací prostředky by vám vytrhly slzy z očí. A ten veselý skřítek? Ten asi radši utekl, aby nemusel tu hrůzu dál sledovat.

Naštěstí se Plzeň za ty roky gastronomicky posunula k lepšímu. Mnohé z těchto hrůzných podniků už naštěstí zmizely a nahradily je restaurace s kvalitní kuchyní a profesionální obsluhou. Ale tenhle výlet do minulosti nám všem slouží jako připomínka, že i v Plzni je potřeba si vybírat. Ať už se tedy vydáte kamkoliv, nezapomínejte na recenze a doporučení. A hlavně – důvěřujte svému nosu. Pokud ucítíte něco podezřelého, raději se otočte a utíkejte pryč. Vaše chuťové pohárky vám za to poděkují.

Ale pojďme si teď říct na rovinu, tyhle extrémní případy jsou k pousmání. Opravdová zloba se často skrývá v podnicích, které se tváří jako "normální". Mluvím o těch restauracích s fádním názvem a lístkem jídel, který slibuje všechno od pizzy po svíčkovou.

Vkročíte dovnitř a máte pocit, že se ocitáte v časové smyčce. Interiér je stejný jako před dvaceti lety, ubrusy sice čisté, ale s pochybnými vzory z devadesátých let. Obsluha sice milá, ale občas trochu zmatená a nestíhající. A pak přijde jídlo.

Na první pohled to nevypadá špatně. Porce jsou obrovské, řízky pěkně kulaťoučké a svíčková má tu správnou hnědou barvu. Ale pak... první sousto a zklamání. Řízek je sice velký, ale maso je suché a vláknité, obalené v těstíčku, které by se dalo krájet na nudle. Svíčková sice vypadá bohatě, ale omáčka je mdlá a houskové knedlíky gumové. A salát? Ten je vrcholem všeho - pár nakrájených rajčat a okurek s hromádkou sterilované kukuřice a zvadlým ledovým salátem.

Tyhle "bezpečné" pasti na turisty a neznalé jsou možná horší než ty extrémy. Člověk nalákán na velkými porcemi a líbivými obrázky v jídelním lístku očekává slušný gastronomický zážitek, a dostane jen průměrné, nebo spíš podprůměrné jídlo. A to je ta největší chyba - usnout na vavřínech a spoléhat se jen na kvantitu místo kvality.

Takže pamatujte, vážení gurmáni Plzně, nenechte se zlákat zdánlivou bezpečností. Raději si dejte tu práci a najděte si restauraci, která se specializuje na určitý typ kuchyně a dělá ji dobře. Ať už je to italská trattorie s domácími těstovinami, útulná kavárna s vynikající kávou a zákusky, nebo moderní bistro s kreativními pokrmy. Vaše chuťové pohárky vám budou na věky vděčné.

Bonusové kolo: Přežijte návštěvu nejhorší restaurace!

Dobře, víme, že jste možná gurmáni, ale co když se ocitnete v situaci, kdy nemáte na výběr a musíte jíst v jedné z těch pochybných restaurací? Nebojte, máme pro vás pár survival tipů:

Snídaně šampionů: Před návštěvou si doma dejte pořádný základ. Jídlo v těchto podnicích sice bývá obří, ale kvalita často zaostává. S plným žaludkem budete lépe odolávat pokušení do sebe dostat něco nepoživatelného.

Spojte síly: Jděte s partou kamarádů. Společně se můžete pobavit nad bizarními dekoracemi, podezřelým jídlem a nepříliš profesionální obsluhou. Sranda je nejlepší koření!

Staňte se mistrem úprav: Nebojte se improvizovat. Sůl, pepř a kečup jsou vaši nejlepší spojenci. Možná se vám nepodaří z toho udělat kulinářský zázrak, ale alespoň trochu zlepšíte chuť.

Dejte si jen to nejjednodušší: Držte se základních jídel. Plněné knedlíky nebo smažený sýr sice nebudou gurmánským zážitkem, ale pravděpodobně budou méně rizikovou volbou než podivně pojmenované speciality.

Dezert raději vynechte: Riziko plesnivých zákusků nebo dortů s konzistencí gumy je v těchto podnicích prostě příliš vysoké. Sáhněte raději po zmrzlině z fabriky, alespoň budete mít jistotu, že je čerstvá.

Poproste o účet ihned: Nečekejte, až se na vás obsluha uráčí podívat. Až budete mít jídlo (nebo spíš to, co z něj zbylo) za sebou, plaťte a utečte co nejrychleji.

Považujte to za zážitek: A nakonec, berte to celé s humorem. Návštěva takové restaurace může být jednou za čas kuriózním zážitkem, o kterém budete svým gurmánským kamarádům vyprávět ještě dlouho.

Pamatujte, že cílem není schválně vyhledávat tyhle pochybné podniky. Ale pokud se v nějakém ocitnete, nezoufejte. S trochou humoru a našimi tipy přežijete i tu nejhorší restauraci v Plzni. A kdo ví, třeba se z toho stane i historka, kterou budete rádi vyprávět.

Publikováno: 31. 03. 2024

Kategorie: Kuchyně

Autor: FilipSykora