Bramboračka je klasickou českou polévkou
Máte zálusk na chutnou, a hlavně tradiční českou polévku? Pak pro jednou zapomeňte na kuřecí vývar s kapáním a pusťte se něčeho mnohem lahodnějšího. Je to bramboračka, která polahodí chuťové pohárky mnohých z Vás. Prozradíme Vám, jak tento prvotřídní pokrm vzniká a co všechno na jeho přípravu budete potřebovat.
Pozvolné chystání bramboračky
Základem všeho jsou kvalitní suroviny. To platilo, platí a bude vždy platit. Snažte se dát přednost čerstvým surovinám, které mají v jídle daleko lepší aroma. Výčet všech nezbytných ingrediencí naleznete v tabulce prezentované níže.
Surovina | Množství |
Brambory | 400 g |
Mrkev | 100 g |
Cibule | 260 g |
Celer | 100 g |
Petržel | 100 g |
Máslo | 100 g |
Česnek | 3 stroužky |
Sušené houby | Hrst |
Hladká mouka | 40 g |
Sušená majoránka | 1 lžíce |
Petržel | 1 lžíce |
Drcený kmín | 1/2 lžičky |
Vzhledem k tomu, že každý z nás má trochu jiné chutě, připravte si na kuchyňskou linku také pepř a sůl. Vždyť právě finální dochucení pokrmu, jakým je bramboračka je mnohdy to nejdůležitější.
Bramboračka krok za krokem
Všechno začíná nakrájením cibule, kořenové zeleniny a brambor, oloupáním česneku a namočením hub. Právě kořenová zelenina se orestuje na másle, postupně se přidá cibule, kmín, mouka a alespoň dvě minuty se všechno restuje. Takovým pomyslným poznávacím znamením je to, že ingredience mají zlatavou podobu a barvu.
Tuto směs můžete následně zalít vodou. Do ní vložte brambory, všechno osolte a opepřete. Při občasném míchání přiveďte vodu k varu a nechte ji vařit alespoň deset minut. Pak přichází na přetřes vložení dalších přichystaných ingrediencí, jakými jsou majoránka a sušené houby. Následuje opět proces vaření v délce trvání asi deseti minut a něco.
Výsledkem se Vám stane bramboračka, kterou můžete ještě jednou dochutit podle chuti, popřípadě to necháte na samotných strávnících. Když budete bramboračku nandávat na talíř, nezapomeňte ani na pomyslnou dekoraci v podobě nakrájené petrželky. Takto připravená bramboračka potěší nejenom na oko, ale hlavně svojí jedinečnou a originální chutí.
Publikováno: 25. 07. 2021
Kategorie: Kuchyně