Katovice: Gastronomický ráj, který si zamilujete
Široká nabídka chutí
V dnešní době už dávno neplatí, že zmrzlina je jen sladká pochoutka. Moderní zmrzlinářství se předhánějí v originálních a netradičních chutích, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Vedle klasické vanilové, čokoládové nebo jahodové si tak můžete dát třeba slaný karamel s arašídy, levandulovou s medem, bazalkovou s jahodami nebo třeba dýňovou s perníkem.
Ať už máte chuť na něco osvěžujícího, sladkého, kyselého nebo pikantního, zmrzlinové variace neznají hranic. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete dopřát nevšední chuťový zážitek.
Tradiční polská kuchyně
Polská kuchyně nabízí spoustu vydatných jídel, co vás zahřejou a zasytí. Když mluvíme o polévkách, tak třeba žurek je něco úplně jinýho než klasická polévka při průjmu, je totiž pěkně hutnej a dělá se z žitnýho kvásku s klobásou a vejcem. Poláci maj taky rádi flaki, což je vlastně dršťková polévka při průjmu fakt nevhodná. Z dalších dobrot tam běžně potkáte pierogi - takový taštičky s masem nebo zelím, pak bigos, co je vlastně takový zelí s masem a houbama namíchaný, no a gołąbki, to jsou zelný listy s masovou a rýžovou náplní. Když je člověku blbě a hledá lehkou polévku při průjmu, tak by měl radši vynechat jejich tučný dobroty jako paczki - což jsou takový koblihy s růžovým džemem, nebo sernik - jejich verzi tvarohovýho koláče.
Moderní restaurace a bary
Moderní restaurace a bary se již dávno nespokojují s pouhou nabídkou chutného jídla a pití. Dnešní hosté touží po komplexním zážitku, který uspokojí všechny smysly. Design interiérů se tak stává klíčovým prvkem, který láká k návštěvě. Minimalistické prostory s důrazem na přírodní materiály, industriální styl s odhalenými cihlami a kovy, nebo naopak útulné kavárny s vintage nábytkem – možnosti jsou nekonečné. Stejně tak rozmanitá je i nabídka gastronomie. Šéfkuchaři se předhánějí v kreativních pokrmech, které kombinují netradiční chutě a suroviny. Důraz je kladen na čerstvost, lokální původ a sezónnost. V neposlední řadě se moderní podniky zaměřují na vytváření příjemné a přátelské atmosféry.
Vegetariánské a veganské možnosti
Vegetariáni a vegani se v naší restauraci nemusí bát nedostatku možností. Naše menu nabízí širokou škálu jídel, která uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Začít můžete například osvěžujícím salátem s grilovaným tofu a domácím dresinkem. Hlavní chod pak může reprezentovat lahodný falafel wrap s hummusem a zeleninou, nebo krémové rizoto s hříbky a parmazánem (pro vegetariány). Pro vegany nabízíme variantu bez parmazánu. Na své si přijdou i milovníci sladkého, a to třeba veganským cheesecakem s ovocem. Věříme, že si u nás pochutná opravdu každý!
Slezské speciality
Slezsko se pyšní bohatou kulinářskou tradicí, která je ovlivněna jak českou, tak i polskou kuchyní. Mezi typické slezské speciality patří například bramborové placky zvané bandurky, které se podávají s různými náplněmi, ať už sladkými s mákem a povidly, nebo slanými se zelím či brynzou. Oblíbené jsou také slezské knedlíky, které se liší od těch českých svou větší velikostí a náplní z uzeného masa. Zapomenout nesmíme ani na hutné polévky, jako je kyselica s klobásou a kysaným zelím, která zahřeje i v té největší zimě. Sladkou tečkou za slezským hodováním pak může být šiflová bába, kynutý koláč s tvarohem a drobenkou.
Káva a dezerty v Katovicích
Katowice překvapí milovníky kávy a sladkého. Najdete tu útulné kavárny s výběrovou kávou i tradiční cukrárny. Ochutnejte makowiec, sernik nebo kremówka, polské dezerty, které vás okouzlí. Místní speciality si vychutnáte v kavárně s výhledem na město nebo v historickém centru. Ať už máte chuť na espresso, cappuccino nebo sladkou tečku, Katowice vás nezklamou.
Tipy na romantickou večeři
Zapalte svíčky, pusťte jemnou hudbu a připravte stůl pro dva. Nebo se usaďte na zem s polštáři a dekou pro uvolněnou atmosféru. Zvolte jednoduché, ale chutné menu. Těstoviny s mořskými plody, kuřecí maso se smetanovou omáčkou a grilovaná zelenina jsou vždy dobrou volbou. Nezapomeňte na dezert! Čokoládové fondue, jahody se šlehačkou nebo domácí dortík potěší vaše chuťové pohárky. Důležitější než dokonalé jídlo je ale společně strávený čas. Vypněte telefony, zapomeňte na starosti a užijte si jeden druhého.
Rozpočet na jídlo v Katovicích
Stravování v Katovicích vás nezruinuje. V průměru počítejte s cenou okolo 50-70 Kč za vydatný oběd v levnější restauraci. Za večeři s pitím v restauraci střední třídy dáte zhruba 250-350 Kč na osobu. Pokud si rádi dopřejete pivo, počítejte s cenou kolem 40-50 Kč za půllitr. Milovníci kávy si pochutnají na espressu za 25-35 Kč. Ceny potravin v supermarketech jsou srovnatelné s českými, takže vlastní vaření je ekonomickou variantou.
Publikováno: 04. 06. 2024
Kategorie: jídlo a pití