Co nejíst při hubnutí: Tohle si odepřít!

Co Nejíst Při Hubnutí

Nadbytek soli zadržuje vodu

Nadbytek soli v našem jídelníčku může být zákeřným nepřítelem v boji s kily navíc. Sůl, respektive sodík, který obsahuje, má tendenci zadržovat vodu v těle. Výsledkem je pak nepříjemný pocit nafouklého břicha a oteklých končetin. Místo úbytku na váze se tak může stát, že se ručička váhy nepohne, nebo se dokonce posune směrem nahoru. Co s tím? Především je důležité si uvědomit, že sůl se neskrývá jen v solničce. Její nadbytek najdeme v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou uzeniny, sýry, konzervy, polotovary a slané pochutiny. Při snaze o redukci váhy je proto důležité omezit nejen solení, ale také konzumaci těchto potravin. Místo nich bychom měli dát přednost čerstvým a nezpracovaným potravinám, jako je ovoce, zelenina, libové maso, ryby a celozrnné obiloviny. Pitný režim je při hubnutí klíčový, a to i v souvislosti se solí. Dostatečný příjem tekutin pomáhá tělu odbourávat sodík a zbavovat se tak přebytečné vody. Vhodnými nápoji jsou voda, neslazené čaje a ovocné šťávy ředěné vodou. Omezte naopak slazené nápoje, alkohol a kávu, které mohou dehydrataci naopak zhoršovat. Pamatujte, že změna jídelníčku by měla být trvalá a ne jen dočasným řešením. Naučte se vařit chutně a zdravě i s minimem soli a vaše tělo se vám odmění nejen štíhlejší postavou, ale i pevnějším zdravím.

Trans-tuky zvyšují cholesterol

Trans-tuky jsou typem nenasycených tuků, které mohou negativně ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi. Zvyšují "špatný" LDL cholesterol a snižují "dobrý" HDL cholesterol, což zvyšuje riziko srdečních chorob. Při hubnutí je důležité omezit příjem nezdravých tuků, včetně trans-tuků. Potraviny s vysokým obsahem trans-tuků často obsahují i ​​mnoho kalorií a málo živin, což ztěžuje hubnutí. Mezi potraviny, které mohou obsahovat trans-tuky, patří: smažené pokrmy, jako jsou hranolky a koblihy, trvanlivé pečivo, jako jsou sušenky a koláče, některé margaríny a zpracované potraviny. Při čtení etiket hledejte "částečně hydrogenované oleje", což je další název pro trans-tuky. I malé množství trans-tuků může mít negativní dopad na vaše zdraví, proto je nejlepší se jim co nejvíce vyhýbat. Místo toho se zaměřte na konzumaci zdravých tuků, jako jsou ty, které se nacházejí v avokádu, oříšcích, semínkách a rybách.

Sladké nápoje plné kalorií

Sladké limonády, ochucené vody, energetické nápoje - to všechno zní lákavě, zvlášť v horkých dnech. Jenže! Tyto nápoje jsou doslova kalorickou bombou a pro hubnutí představují značnou překážku. Obsahují obrovské množství cukru, a to často ve formě fruktózy, která se snadno ukládá do tukových zásob. Navíc nezasytí a naopak zvyšují chuť k jídlu. Místo nich vsaďte na čistou vodu, neslazené čaje nebo vodu s citronem. Tyto nápoje neobsahují žádné kalorie a pomohou vám udržet pitný režim, což je při hubnutí klíčové.

Alkohol brání spalování tuků

Alkohol je často přehlíženým faktorem, když se snažíme zhubnout. I když se zdá, že sklenka vína nebo piva není nic hrozného, alkohol má na naše tělo specifické účinky, které mohou hubnutí sabotovat. Alkohol v sobě ukrývá spoustu kalorií, a to bez výživové hodnoty. Navíc, když pijeme alkohol, naše tělo upřednostňuje jeho odbourávání před spalováním tuků. To znamená, že kalorie z jídla, které sníme spolu s alkoholem, se s větší pravděpodobností uloží jako tuk. Alkohol také snižuje naši ostražitost a zvyšuje chuť k jídlu, takže je pravděpodobnější, že se přejímeme nebo sáhneme po nezdravých potravinách. Pokud to s hubnutím myslíte vážně, je vhodné alkohol omezit na minimum nebo se mu úplně vyhnout. Existuje spousta lahodných a zdravých alternativ, jako jsou perlivé vody s citronem, bylinkové čaje nebo domácí limonády.

Příliš mnoho zpracovaných potravin

Zpracované potraviny, ač lákavé svou dostupností a snadnou přípravou, často skrývají nástrahy pro ty, kteří se snaží zhubnout. Tyto potraviny bývají bohaté na přidaný cukr, nezdravé tuky a sůl, a naopak chudé na živiny důležité pro zdravý metabolismus. Bílá mouka, ze které se vyrábí bílé pečivo, sladkosti a další pochutiny, prošla procesem rafinace, během kterého přišla o cenné vitaminy a vlákninu. Nadbytek soli v uzeninách, sýrech a polotovarech podporuje zadržování vody v těle a ztěžuje hubnutí. Transmastné kyseliny, které se nacházejí v některých margarínech a smažených pokrmech, zvyšují hladinu "špatného" cholesterolu a zvyšují riziko srdečních chorob. Místo kupovaných cereálií s vysokým obsahem cukru si dopřejte ovesné vločky s čerstvým ovocem a ořechy. Místo smažených jídel volte vařené, dušené nebo pečené varianty. Čtěte etikety a vybírejte si potraviny s minimem přidaných látek.

Bílý chléb a pečivo s vysokým GI

Bílý chléb a pečivo s vysokým glykemickým indexem (GI) jsou častými viníky, když se snažíte zhubnout. Tyto potraviny se rychle rozkládají na cukry, což vede k prudkému nárůstu hladiny glukózy v krvi. Tělo na to reaguje zvýšenou produkcí inzulinu, hormonu, který podporuje ukládání tuku. Místo toho, abyste se cítili sytí a plní energie, po konzumaci bílého pečiva brzy pocítíte hlad a chuť na sladké. Při hubnutí je proto vhodné bílý chléb a pečivo s vysokým GI omezit nebo úplně vynechat. Existuje mnoho chutných a zdravějších alternativ, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů v oblasti hubnutí. Zkuste celozrnné pečivo, rýžové chlebíčky, kukuřičné placky nebo žitný chléb. Tyto varianty obsahují více vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukrů do krve a déle vás zasytí. Pamatujte, že klíčem k úspěšnému hubnutí je vyvážená strava a pravidelný pohyb.

Smažená jídla obsahují nezdravé tuky

Smažená jídla, ať už jsou to hranolky, řízky nebo smažený sýr, obsahují velké množství nezdravých tuků, které brání hubnutí. Při smažení se do potravin vstřebávají nezdravé transmastné kyseliny, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu a zvyšují riziko srdečních chorob. Navíc smažená jídla obsahují vysoké množství kalorií, které ztěžují dosažení kalorického deficitu, nezbytného pro hubnutí. Pokud se snažíte zhubnout, je důležité smažená jídla omezit na minimum nebo je úplně vynechat z jídelníčku. Existuje mnoho zdravějších alternativ, jako je pečení v troubě, vaření v páře nebo grilování, které dodají pokrmům skvělou chuť bez zbytečných kalorií a nezdravých tuků. Zaměřte se na konzumaci čerstvých potravin, jako je ovoce, zelenina, libové maso a ryby, celozrnné produkty a zdravé tuky, které vám dodají potřebné živiny a podpoří vaše hubnutí.

Sladkosti a cukrovinky plné cukru

Sladkosti a cukrovinky jsou největším lákadlem, ale zároveň i největším nepřítelem štíhlé linie. Obsahují vysoké množství cukru, nezdravých tuků a kalorií, které se snadno ukládají do tukových zásob. Pokud se snažíte zhubnout, je důležité omezit jejich konzumaci na minimum, nebo je ideálně úplně vyřadit. Cukr způsobuje prudké výkyvy hladiny krevního cukru, což vede k pocitům hladu a chutím na další sladké. Navíc nadměrná konzumace cukru přispívá k rozvoji mnoha zdravotních problémů, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby a obezita.

Místo sladkostí si dopřejte raději ovoce, zeleninu, ořechy nebo semínka. Tyto potraviny obsahují vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které vašemu tělu prospívají. Pokud máte chuť na sladké, zvolte zdravější alternativy, jako jsou například ovocné tyčinky bez přidaného cukru, hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa nebo domácí dezerty slazené medem či javorovým sirupem. Pamatujte, že klíčem k úspěšnému hubnutí je vyvážená strava a pravidelný pohyb.

Tučné mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

Tučné mléčné výrobky jako plnotučné mléko, smetana, tučné jogurty a sýry s vysokým obsahem tuku jsou sice chutné, ale bohužel i kaloricky bohaté. Pokud se snažíte zhubnout, je vhodné jejich konzumaci omezit nebo je úplně vynechat z jídelníčku. Místo plnotučného mléka zvolte nízkotučné nebo rostlinné alternativy, jako je mandlové nebo ovesné mléko. Smetanu do kávy nahraďte nízkotučným mlékem a místo tučných sýrů si pochutnejte na těch s nižším obsahem tuku, jako je cottage cheese, mozzarella light nebo ricotta. Pamatujte, že i malé změny v jídelníčku můžou mít velký vliv na vaši hmotnost.

Nadměrné množství ovoce s vysokým obsahem cukru

I když je ovoce plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, nadměrná konzumace ovoce s vysokým obsahem cukru, jako jsou banány, hroznové víno, mango nebo ananas, může brzdit hubnutí. Tyto druhy ovoce obsahují značné množství fruktózy, což je typ cukru, který se v játrech rychle přeměňuje na glukózu a následně může být uložen jako tuk, pokud není ihned využit jako energie.

Při snaze zhubnout je proto vhodné konzumovat ovoce s mírou a upřednostňovat druhy s nižším obsahem cukru, jako jsou bobulovité ovoce (jahody, borůvky, maliny), jablka, hrušky nebo citrusové plody. Důležité je také sledovat celkový příjem kalorií a hlídat si velikost porcí. Místo sladkých ovocných šťáv je lepší volbou konzumovat ovoce vcelku, jelikož obsahuje více vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve a navozuje pocit sytosti.

Některé druhy ořechů s vysokým obsahem kalorií

Při hubnutí je důležité si hlídat příjem kalorií a některé druhy ořechů patří mezi kaloricky bohatší potraviny. To ale neznamená, že je musíte ze svého jídelníčku úplně vyřadit. Ořechy jsou totiž bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, které vás zasytí a dodají důležité živiny.

Mezi ořechy s vysokým obsahem kalorií patří například makadamové ořechy, pekanové ořechy a para ořechy. Pokud se snažíte zhubnout, je vhodné konzumovat tyto ořechy s mírou a dávat si pozor na velikost porcí.

Místo toho se zaměřte na ořechy s nižším obsahem kalorií, jako jsou mandle, pistácie a kešu ořechy. Tyto ořechy si můžete dopřát i při hubnutí, ale opět platí, že je důležité hlídat si velikost porcí.

Pamatujte, že klíčem k úspěšnému hubnutí je vyvážená strava a dostatek pohybu.

Slané pochutiny plné soli a nezdravých tuků

Při hubnutí je potřeba si hlídat příjem kalorií a vybírat si potraviny, které jsou bohaté na živiny a zasytí na delší dobu. Slané pochutiny, jako jsou chipsy, tyčinky, slané oříšky v těstíčku nebo krekry, jsou sice lákavé, ale bohužel plné soli a nezdravých tuků, které našemu tělu neprospívají. Tyto pochutiny nám dodávají spoustu kalorií, aniž by nás zasytily, a tak můžou snadno sabotovat naše snahy o hubnutí. Nadměrná konzumace soli navíc zadržuje vodu v těle a může vést k nadýmání.

Místo slaných pochutin si raději dopřejte zdravější alternativy. Skvělou volbou je čerstvá zelenina, jako jsou mrkev, paprika, okurka nebo cherry rajčátka. Zelenina je nízkokalorická, plná vitamínů a minerálů a navíc obsahuje vlákninu, která podporuje trávení a zasytí. Pokud máte chuť na něco křupavého, sáhněte po hrstce nesolených ořechů nebo semínek. Ořechy a semínka jsou sice kaloricky vydatnější, ale obsahují zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, které nám dodají energii a zasytí na delší dobu.